Informatie over de huid

De droge huid

De oorzaak van een droge huid is een relatief tekort aan water in de hoornlaag. Dit is de bovenste laag van de opperhuid. Een droge huid wordt gekenmerkt door droogheid en schilfering, Het tekort aan water is een belangrijke oorzaak van jeuk zonder huidafwijkingen.

Wind, temperatuurverschillen, airconditioning, centrale verwarming kunnen de huid droger maken. Langdurige blootstelling aan de zon zorgt voor verdamping van vocht uit de huid en zo wordt de huid droger. Een droge huid heeft geen beschermend vetlaagje meer. Daardoor is de huid minder goed gewapend tegen aanvallen van buitenaf die een overgevoeligheidsreactie kunnen geven, zoals jeuk en rood worden.

Symptomen van een droge huid:

  • fijne schilfering, vaak beginnend op de onderbenen
  • jeuk, vooral na baden of douchen
  • het niet verdragen van wollen kleding vanwege het kriebelen.
  • de huid glimt niet, maar lijkt wat wittig

Zelf doen bij een droge huid:

Uitdrogen van de huid kan voorkomen worden door de huid regelmatig in te vetten met bodycrème. Soms is het nodig minder vaak of minder heet te douchen. Er is geen eenduidig effect aangetoond van capsules met speciale vetten of vetzuren.

De gevoelige huid

Een droge huid is een voorloper van een gevoelige huid.

Wanneer we te weinig vet of vetvrij eten, krijgen we te weinig essentiële vetzuren binnen. Die beschermen de cellen tegen vochtverlies en het droog worden van de huid. Scheren met botte mesjes en zonder een beschermend product kan de beschermlaag van de huid verzwakken en de huid gevoelig maken.
Ook veranderingen in hormonen, stress en inspanning kunnen de gevoelige huid beïnvloeden.

Wanneer we ouder worden, wordt de doorbloeding minder en vermindert de talgproductie. De huid wordt dan droger.
De huid kan zich minder weren tegen schadelijke invloeden van buitenaf wanneer het bovenste huidlaagje dunner is.

Een gevoelig geworden huid kan iedereen krijgen en is niet afhankelijk van leeftijd, ras of huidskleur.  Een gevoelige huid kan ontstaan door schadelijke invloeden van buitenaf en ook door producten met synthetische geur- en kleurstoffen.

Zelf doen bij een gevoelige huid:

Om een gevoelige huid minder te belasten, kunt u met enkele dingen zelf rekening houden. Bijvoorbeeld door handelingen die roodhuid van de huid kunnen genereren, te verminderen of vermijden:

  • het eten van bepaalde kruiden
  • te heet douchen
  • verblijf niet langdurig in de zon en zorg voor een goede zonnebescherming
  • het reinigen van de huid beperken en niet scrubben met schurende producten
  • gebruik producten zonder synthetische kleur- en geurstoffen

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »